Sluiten

Herinneringen uit een vorig leven

Wie van ons heeft, wanneer hij of zij een historisch boek gelezen of naar een historische film gekeken heeft, nooit het gevoel gehad dat het prachtig zou zijn geweest, indien hij of zij in die periode had geleefd en - met alle kennis van vandaag - de mogelijkheid zou hebben de geschiedenis een andere draai te geven.

Wat zou er gebeurt zijn wanneer:
  • De Romeinse generaal Varus tijdig door u geïnformeerd zou worden over de plannen van de Germanen in het Teutoburgerwoud in het jaar 9 na Christus? De grenzen van het Romeinse Rijk zouden verder in noordelijke en oostelijke richting zijn verlegd en wat nu Duitsland heet, zou er nadrukkelijk anders uitzien als vandaag de dag.
  • U plotseling op de brug van de “Titanic” zou verschijnen op 14 april 1912 en Kapitein Smith zou van u horen dat er een ijsberg voor hem zou opduiken in de Atlantische Oceaan op 14 april 1912? U zou het leven van 1522 mensen met één enkele waarschuwing hebben kunnen sparen. Het grootste warenhuis ter wereld; Macy’s, zou nog steeds in handen zijn van de familie Strauss.
  • Wanneer Claus von Stauffenberg door u tijdig gewaarschuwd zou worden om niet één, maar twee bommen (die hij in zijn bezit had, maar door haast er slechts een van activeerde) te gebruiken voor de aanslag op Hitler in 1944? Zou de Tweede Wereldoorlog mogelijk anders en sneller beëindigd zijn?
  • De chauffeur en veiligheidsmensen van de presidentiele auto van president Kennedy in 1963 zou kunnen informeren over de komende moordaanslag op 22 november 1963? Amerika zou er gegarandeerd anders uitzien dan vandaag.
  • De chauffeur van de wagen van kroonprins Franz Ferdinand in 1914 zou informeren over de juiste route in Sarajewo op 28 juni 1914? Misschien zou het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zijn voorkomen of op zijn best vertraagd?
  • Napoleon al in de middag van 18 juni 1815 van u gehoord zou hebben dat de troepen van Blűcher onderweg waren naar het slagveld van Waterloo? Wanneer Napoleon gewonnen zou hebben zou Nederland aanzienlijk kleiner uitvallen als vandaag. België en Zeeuws-Vlaanderen zouden deel uitmaken van Frankrijk en de voertaal in Europa zou Frans zijn in plaats van Engels.
Zo zijn er duizenden voorbeelden te verzinnen hoe de geschiedenis mogelijk een andere richting uit zou zijn gegaan, stel dat we de mogelijkheid zouden hebben de loop van de geschiedenis te beïnvloeden. Natuurlijk is zoiets onmogelijk, want de geschiedenis is al geschreven, maar toch, wanneer we onze fantasie zouden gebruiken hoe zou de wereld er dan vandaag de dag hebben uitgezien?

In deze roman, die zich overigens afspeelt tijdens gebeurtenissen in de geschiedenis waarbij familieleden van mij de hoofdrol spelen, tracht ik de lezer in een dergelijke situatie te brengen.
Omdat ik als schrijver de vrijheid heb om met mijn fantasie de spelers te noemen, heb ik besloten om een aantal van mijn jaargenoten uit de promotie 1972 van de Koninklijke Militaire Academie in bijrollen te plaatsen.

Mijn dank gaat uit mijn collega Leo Dorrestijn die opnieuw het gigantische redigeerwerk van mijn gedachten en verzinsels heeft uitgevoerd en het document verbeterd. Ook gaat mijn dank uit naar mijn collega Geert Mestrom, die mij enorm geholpen heeft met fijnmazig en minutieus commentaar en met het samenstellen en bewerken van de illustraties. Ik wens u veel leesplezier.

Bestellen

Klik hier om het boek via bol.com te bestellen.

Er zijn (nog) geen recenties.