menu MenuHet bloed kruipt waar het niet gaan kan


Introductie

In april 1989 kreeg ik van mijn intussen overleden oom, Prof Dr. Leopold Remouchamps, een bundeltje oude schriftjes in eigendom. De schriftjes waren dagboeken, zorgvuldig bijgehouden door zijn vader, mijn overgrootvader; Dr. Edouard Remouchamps uit Lier, België.
Zij beschrijven een aantal reizen die Edouard Remouchamps als jongeman van 27 jaar eerst van Lier naar ‘Holland’ en later in de functie van scheepsarts naar bestemmingen in Noord- en Zuid Amerika maakte.
De dagboekjes beschrijven zijn belevenissen en geven in detail een aantal zaken weer die hem tijdens het schrijven van zijn dagboeken en mij, bij het lezen er van, meer dan een eeuw later, boeiden.
De oorspronkelijke schriftjes zijn met eerst met potlood geschreven en daarna in inkt hérschreven. Zij zijn deels beschadigd als gevolg van de honderdvijfentwintig jaren welke inmiddels zijn verlopen. Vadertje Tijd, water, zonlicht en zelfs vraatzuchtige muizen hebben de kwaliteit van de schriftjes zeker geen goed gedaan. Ik denk dat de dagboeken interessante historische informatie bevatten en alleen al om die reden mogelijk een groter lezerspubliek verdienen.
Het resultaat is een aantal reisbeschrijvingen met de dagboeken als basis, aangevuld en gelardeerd met mijn eigen reiservaringen bij de koopvaardij die ik als zeventienjarige jongen zelf, veertig jaar geleden, opdeed.
Uiteraard niet op de hoogte van het feit dat mijn overgrootvader-honderd-drie-en-twintig jaar geleden- vermoedelijk dezelfde drang had als ikzelf- veertig jaar geleden.

Samenvatting

Deel 1 beschrijft een reis die Edouard maakt naar ‘Holland’. Hij bezoekt een aantal vrienden met wie hij gestudeerd heeft. Zijn reis voert hem van Lier naar Antwerpen. Vervolgens van Dordrecht naar Rotterdam, ’s Gravenhage, Leiden, Amsterdam, Harlingen naar Groningen.


Deel 2 vertelt het verhaal van de reis naar Noord Amerika, met het ss. Switserland van de Red Star Line naar Philadelphia.


Deel 3 vertelt het verhaal van een reis van Antwerpen naar Zuid-Amerika waar Edouard met het ss. Horrox van de firma Lamport en Holt, Buenos Aires, Rio de Janeiro en Montevideo bezoekt.


Tijdens al die bezoeken maakt hij aantekeningen en schetsen van de indrukken waar hij mee geconfronteerd wordt. Veel van die schetsen zijn als illustratie in het boek opgenomen. De reizen geven een goede indruk hoe onze wereld er in 1885 uitzag.

Bestellen

Dit boek wordt uitgegeven door boekscout.
Klik hier om het boek via boekscout te bestellen.

Er zijn (nog) geen recenties.