menu MenuOntsnapt uit het Teutoburgerwoud


Introductie

Het is het jaar 9 na Christus. Het Romeinse Rijk, dan nog een Keizerrijk, is op het hoogtepunt van haar macht en strekt zich uit vanaf de kust van Normandië, over Frankrijk, Italië, Griekenland, de Balkan, Turkije, het Midden Oosten, Egypte, Noord Afrika en Spanje.

Keizer Augustus beslist in dit jaar dat hij de grenzen van het Rijk in noordoostelijke richting , dat wil zeggen tot aan de rivier de Elbe, wil verleggen. Daartoe moet een aantal Germaanse stammen worden onderworpen. Hij benoemt een beruchte militaire proconsul (gouverneur) en tevens legatus pro praetore in Germania, Varus, en geeft hem de vrije hand om orde op zaken te stellen in Germania Superior.

Door verraad van een "overloper" ( een hoge officier in het Romeinse leger), Arminius (1), lopen drie verplaatsende Romeinse legioenen in een val en worden vrijwel geheel afgeslacht. De slag in het Teutoburgerwoud wordt door een Britse historicus; Edward Creasy (2), gerekend tot een van de meest beslissende veldslagen in de geschiedenis van de mensheid. Werden de internationale ambities van Napoleon bij Waterloo in 1815 voorgoed gestopt en werd bij Stalingrad in 1942 het begin van de vernietiging van Nazi-Duitsland ingezet, met de overwinning van de Germanen over de Romeinen werd niet alleen een einde gemaakt aan de Romeinse expansie, het luidde tevens het einde in van de Romeinse ambities om Europa verder te "romaniseren" en legde de basis voor een integraal onderdeel van het "Duitse" nationalisme, zij het nog vele eeuwen verdeeld in verschillende autonome staten.

De Romeinen namen ruim zes jaar later weliswaar wraak door een strafexpeditie te organiseren onder leiding van Gaius Julius Caesar (Germanicus), maar de overwinning in het Teutoburgerwoud bij het huidige Kalkriese (omgeving Bramsche) smeedde de basis voor een verdere integratie van de Germaanse stammen. Wanneer de Romeinen in hun opzet waren geslaagd, had wellicht de geografische en culturele basis voor het latere Duitse nationalisme ontbroken en dan was er nimmer sprake geweest van een Charlemagne (3), een Duits keizerrijk en een Hitler.

(1) Later Hermann (de Cherusker) genoemd: een geromaniseerde Germaanse prins, afkomstig uit de stam der Cherusken.
(2) Edward Creasy: "The fifteen decisive battles of the world. From Marathon to Waterloo" 1851.
(3) Karel de Grote (747-814 na Christus)

Verloop

Het boek beschrijft de avonturen van Dovydas, een geromaniseerde Germaan, die woont in wat nu Wallonië heet, aan de oevers van de rivier de Amblève. Dovydas is de smid in de nederzetting waar hij woont en moet elk jaar de voorraad ijzererts aanvullen die hij nodig heeft om zijn beroep te kunnen uitoefenen. De dichtstbijzijnde stad, Atuatuca, het huidige Luik is de plaats waar lokale handelaren hun waren aanbieden. Om daar te geraken moet hij een reis van drie a vier dagen maken. Onderweg op een van zijn reizen maakt hij de nodige avonturen mee.

****

Vervolgens stuit hij op een nederzetting die door struikrovers is uitgemoord en wanneer hij zijn toch wil voortzetten wordt hij aangehouden door een paar wachten die in een nederzetting wonen bij het punt waar de Amblève in de Ourthe uitmondt.

****

Aangekomen in Atuatuca, koopt hij zijn ijzererts in en krijgt de gelegenheid om met een Romeins schip stroomopwaarts meet varen. Halverwege de reis wordt het schip overvallen door een bende rovende Germanen. De aanval wordt afgeslagen en Dovydas speelt bij dat gevecht een belangrijke rol. Wanneer hij bij zijn eigenstam arriveert, hoort hij dat de Romeinen op zoek naar dienstplichtige jonge mannen zijn broer Titus hebben meegenomen. Dovydas besluit om de bij de overval opgedane goodwill te verzilveren door zijn broer weer terug te halen. Hij slaagt in die opzet maar moet als tegenprestatie aan een strafexpeditie deelnemen in het oosten van Germania Superior. Tijdens de opmars raakt hij in contact met een gewonde, de broer van Arminius die bij de slag een verraderlijke rol zal spelen.

****

Dovydas trekt als optio (sergeant) mee terug naar de winkellocaties, wanneer de bevelvoerend generaal in een val trapt die hem van de geplande route doet afwijken en in een val trapt die door vijftigduizend opgestelde Germanen is opgezet. De Romeinse strijdmacht wordt vernietigd en er worden bijna 20.000 Romeinen en hun helpers genadeloos afgeslacht. Dovydas maakt een deel van de slachting mee.

****

Met veel geluk weet hij te ontsnappen en slaagt er in om als een van de vierhonderdvijftig overlevenden heelhuids thuis te komen

Bestellen

Klik hier om het boek "Ontsnapt uit het Teutoburgerwoud" ISBN:9789402155518 via bol.com te bestellen.

Er zijn (nog) geen recenties.